Kategorier
Meningen med livet Naturreservat

#Light4Defenders

Idag den 10 december är det Internationella dagen för mänskliga rättigheter. Detta uppmärksammas av Sveriges Naturskyddsförening, då allt fler som står upp för naturen, Naturförsvarare, mördas.

För att lyfta frågan och hedra dem som mist sitt liv i kampen för naturen anordnar Naturskyddsföreningen m fl en ljusmanifestation på facebook under #Light4Defenders.

I ett pressmeddelande 2020-12-10 står bl a följande:

Att försvara miljön borde vara en självklarhet men idag är det på många håll i världen förenat med livsfara. Att människor hotas, trakasseras och dödas för att de gör detta är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och samtidigt ett hot mot miljön, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Förra året dödades minst 212 miljöförsvarare runt om i världen, enligt organisationen Global Witness. Utöver detta trakasserades, hotades och fängslades tiotusentals. Mörkertalet är stort då många övergrepp aldrig anmäls.

Bakom hoten ligger oftast ekonomiska intressen och utvinningsindustrins alltmer aggressiva framfart. De vi kallar miljöförsvarare är ofta urfolk och småskaliga bönder som försvarar den mark de bor och försörjer sig på, mot gruvprojekt, dammar och storskaliga jordbruk.

Att det är ekonomiska intressen och utvinningsindustrin som bidrar till att exploatera naturen, runt om i världen, är inte ett nytt fenomen utan har återkommande kapitel i historien. Det är människor bakom orden – ekonomiska intressen och utvinningsindustrin – som på olika sätt legitimerar sin rätt att ta i anspråk. Men de är inte ensamma, i slutänden finns konsumenter, även dessa människor, som vill ha mer och mer av materiell välfärd.

Det är – jag – som, visserligen tillsammans med många andra, sätter mig på mina höga hästar, bortser från eller inte ens är medveten om vilka konsekvenser min konsumtion har, inte bara här och nu, utan kanske också långt långt borta.

Någon jag inte känner, men likväl min nästa, kämpar för sin egen överlevnad men också naturens och miljöns balans samt överlevnad. ”Jag” kan tända ett ljus, för en stund tänka på mina handlingar och inombords känna ödmjukhet och respekt för dem som kämpar emot, Naturförsvararna.

Kanske just denna stund, får mig att oftare och oftare ställa frågor om hur varor produceras och varifrån de kommer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s