Kategorier
Naturreservat

Back to basic

Många talar om ekorrhjulet och en vardag som bara snurrar på. Det finns inte ens möjlighet att stanna upp och fundera över livet, känns det här rätt för mig, hur mår jag och vad vill jag med mitt liv!

För många kan frågorna kännas som en ren lyx och brist på verklighetsförankring. Vad jag vill och mår bra av, är frågor som bara gör ont. Livet har lärt att det är viktigt att hänga med, för att inte bli utstött eller känna sig utanför.

Det låter förmätet att fundera över sitt eget mående, när räkningar ska betalas. Jag kan inte påverka mitt liv, hur jag kan vara och vill leva, alla förväntningar finns där redan, som naturlagar. Ändå är det ur just dessa frågor som förändring får sin grogrund och näring.

Några har redan bestämt sig för att pröva ett annat sätt att leva. I grunden värderas mer fri tid, mer tid för sig själv, nära och kära, vänner, möjlighet att få känna och uppleva, hinna andas, stanna upp och njuta.

För att frigöra tid, minska den tid som ägnas åt produktion av varor och tjänster, så ifrågasätts den egna konsumtionen. En annan viktig fråga handlar om vad jag själv klara av att göra istället för att köpa? . Kan jag leva enklare, avstå vissa bekvämligheter, ha färre prylar, avstå från köp och släng, använda mer begagnat? Kan flera dela på boende, hjälpas åt att göra så mycket som möjligt själva?

Foto: Thomas Kihlberg

Är det verkligen lyx att stanna upp och fundera över människans behov och hållbarhet. På något sätt känns det som om människan också är en slit och slängvara. Arbetslivet kräver mer och mer, allt ska gå fortare och fortare, fler och fler arbetstimmar krävs, pensionsåldern skjuts på framtiden.

Flexibilitet, produktionsökning och effektivisering pressar fram normer och ideal som är omänskliga. Samtidigt ställs krav på att arbetsgivare ska ta ansvar för sjukdom och skador som deras organisationer och ekonomiska kalkyler orsakar. Samhället har utvecklats till ett självgående maskineri, som börjat ställa allt fler krav på människan istället för tvärt om.

Foto: Thomas Kihlberg

När datorer kom in i allt fler verksamheter, var det inte ovanligt att få svaret ett fel berodde på – datan – och därför gick det inte att rätta till felet! Nu verkar samhället och dess livsformer också opåverkbara. Om vi inte konsumerar kommer all välfärd falla samman, vi blir utan jobb, utan mat och någonstans att bo!

I ett svart-vit-perspektiv så låter det som om alternativet är att gå tillbaka till livet i slutet på 1800-talet, Back to Basic! Alla som nu bor i städer ska hitta en liten slumrande byhåla att få fart på. Vem kan våga fortsätta drömma om ett annat sätt att leva än att fara runt i ett ekorrhjul och inte hinna stanna upp och fundera över livet med ett sådant alternativ?

Länk till vetenskapsradion – Finns det någon gräns mellan människan och naturen?

Ljusblick / Anneli

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s