Kategorier
Naturreservat

Blommor och Bin

Alla känner vi till samtalet, som föräldrar förväntas ta med sina barn, det om blommor och bin. Men då handlar det om hur mannen och kvinnan kan bidra till fortlevnad och säkra artens överlevnad!

I det här inlägget handlar det om blommornas och binas fortlevnad och välmående, som tillsammans med flera andra pollinatörer, är en förutsättning för att vi som människor överhuvudtaget finns och kan fortsätta finnas på jorden.

Visst låter det konstigt att vi människor skulle vara beroende av ett litet bi. Sådana som sticks och som kan sätta sådan skräck i oss människor genom sin blotta närvaro.

Främsta skälet till att bi finns och kanske kan vara förlåtna för detta, är deras produktion av honung. Men inte ens honungen känns livsviktig för flertalet människor jorden runt framförallt inte i västvärlden.

Ändå betyder pollinatörer som bin (både tama och vilda) skillnaden mellan liv och död för oss människor. Men då handlar det inte om att få ett otäckt stick som svider, som i några fall leder till allergiska reaktioner som kan vara livshotande, utan om tillgång till föda mm.

 • Kan du tänka dig en frukost utan kaffe, juice och torkad frukt i musslin?

¨Pollinerade grödor är väldigt viktiga för att vi ska få i oss en näringsrik kost. Om det inte fanns pollinatörer skulle vi förlora tillgång till många grödor och vilda växter som ger oss en stor del av våra viktiga näringsämnen. Till exempel är många av de frukter, frön, nötter och oljor som ger oss viktiga vitaminer och mineraler beroende av pollinatörer.  Så mycket som 90 procent av den C-vitamin som vi människor konsumerar kommer från grödor som är beroende av insektspollinering. Även brister på viktiga näringsämnen som vitamin A, järn och folsyra skulle öka om det inte fanns pollinatörer.¨ Pollinering ger näringsrik kost – Naturskyddsföreningen

Vi och flera med oss känner oro för att blommor och bin är hotade. Jag känner oro för att jag en vacker dag, har förstått men inte gjort tillräckligt, för att värna och skydda binas välmående.

Det är svårt att föreställa sig att varuhusens frukt- och gröntavdelningar skulle reduceras till ett minimum, att hyllor med kaffe från olika delar av världen skulle kunna gapa tomma.

Detta är bara några få exempel som långtifrån ger hela bilden av vilka konsekvenser som följer av att pollinatörer dör ut.

Hoten mot deras livsmiljöer är flera:

Intensivt jordbruk, giftiga bekämpningsmedel, överbefolkning, urbanisering, avsaknad av blomsterängar, skogsskövling och klimatförändringar är alla faktorer som ökar påfrestningarna på jordens pollinatörer. Bönder har sett stora vinster och ökade skördar när jordbruket anpassas till pollinatörerna.

För den som har möjlighet att uppleva och lyssna till surret i ett träd som blommar, t ex Lind, eller på en sommaräng full av växter som drar till sig bin, så känns livet in på bara skinnet. Humlor och bin svärmar intensivt och någonstans djupt inom mig vaknar barnets sommarminnen.

Då för länge sedan, när sommardagarna var eviga, tiden något som knappt existerade, var insekter och flera olika djur en del av vardagen. Sedan kommer vuxenlivet, vardagspusslet och det berömda hamsterhjulet:

Just detta hjul funkar också för oss människor. Ju fortare vi springer, desto mer läggs till vår vardag. Det går av någon anledning inte att komma i fatt våra egna krav på att behöva göra mera, viljan att göra mera och leva upp till alla förväntningar som drivs fram av längtan att vara någon bland alla andra.

Väl inne i matchen finns det tusen skäl för att inte stanna upp, hur farligt det skulle vara och framförallt omöjligt att ta sina skor ur matchen.

Till FNs lista över hot mot pollinatörernas existens får vi nog också lägga den moderna människans ständiga fokus på att göra mer och mer, öka produktiviteten. All teknik som så många gånger syftar till att tillvaron ska bli lättare, enklare och mindre betungande, har ännu inte befriat det stora flertalet från hamsterhjulet.

Om det går att slå av på takten, så finns det en hel del vi kan göra som gynnar våra livsviktiga pollinatörer.

Även på mindre ytor kan blommande oaser skapas för humlor, bin, fjärilar, blomflugor och skalbaggar. Här kommer några exempel:

 • Plantera pollen- och nektarrika växter i rabatter och krukor
 • Sköt delar av trädgården som äng.
 • Välj olika växter för att få blomning hela växtsäsongen.
 • Plantera blommande träd- och buskar
 • Spara stammar och grenar i ett ostädat soligt hörn
 • Borra hål i ved eller sätt upp färdiga insektshotell.
 • Anlägg en sandvall i soligt läge
 • Bygg ett humlebo av en uppochnervänd kruka med hål i botten och fyll med löv, spån eller liknande.
 • Fyll ett fat med vatten och stenar eller kulor som insektsbad.

Ju mer blomning desto fler pollinatörer, fler och större frukter, bär och grönsaker till ditt hem.

Win win med andra ord.

Ljusblick/Anneli

Om du vill läsa mer:

Europa Unionen, EU, har också tagit allvarligt på frågan om hotet mot pollinatörerna. Därför har parlamentet beslutat om en långsiktig EU-strategi för bi och biodlare. I fokus står;

 • Förbjud alla skadliga bekämpningsmedel
 • Strama åt kontrollerna för att bekämpa honungsförfalskning
 • Främja hälsofördelarna med honung

EU-länderna bör dessutom göra mer för att informera allmänheten, särskilt barn, om fördelarna med att äta honung och om biodlingsprodukters terapeutiska användningsområden.

En värld utan bin är en värld utan mat, Förenta Nationerna – FN

Tillsammans med andra pollinatörer, som till exempel fjärilar och kolibrier och fladdermöss, är bin nödvändiga för produktionen av mat och därmed människans överlevnad. Pollineringen är oerhört viktig för matproduktionen men även för bönders försörjning och den biologiska mångfalden.Det är till och med så att 75 procent av världens livsmedelsgrödor och 35 procent av jordbruksmarker är beroende av pollinatörer för att skydda ekosystemen.

Pollinering: Livsviktig men hotad ekosystemtjänst Naturskyddsföreningen

Kan du tänka dig en värld utan blommande växter? En värld utan kaffe, choklad eller vanilj? Pollinering är viktig för de flesta av våra grödor, för maten vi äter och inte minst för naturen. Vilda bin och humlor står för en stor del av pollineringen, en ekosystemtjänst som vi gärna tar för given. Men när bina hotas, hotas också pollineringen och matproduktionen. Därför är det så viktigt att rädda bina! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s