Kategorier
Naturreservat

Att glädjas eller misströsta

  • att glädjas åt det jag har eller misströsta över det jag inte har!

Oavsett vad klimatforskare och alla andra påstår om att jorden och klimatet håller på att kollapsa eller inte, så är jag helt övertygad om att jag har ett ansvar!

Jag behöver inte bara en gång utan flera gånger under min livstid, tänka till och fundera över mitt liv, hur jag lever och hur jag mår.

Visst kan det kännas svårt att förstå vilka möjligheter jag själv har att påverka mitt liv och hur jag mår.

En lära som präntats in i mina tankar säger att det är med pengar, som jag kan påverka mitt liv och med pengar kommer möjligheten att köpa allt jag önskar mig. Det är så jag kan bli någon och känna mig lycklig.

Den omvända läran, som också präntats in i mina tankar; Om jag inga pengar har, så saknar jag allt det som gör mig fri, obunden och lycklig.

När jag var liten älskade jag vatten. Bada, hoppa, simma och leka i vatten hörde till höjdpunkterna. Jag fick ro med familjens eka, meta, fiska kräftor mm.

Hos min farmor och farfar fanns en spännande vattenpump i trädgården. Vattnet pumpades upp för hand i hinkar och allt annat som jag kom åt.

Jag har tagit som självklart att ha tillgång till rent vatten att dricka. Ändå kommer det en dag, när jag börjar ifrågasätta mig själv. Alla människor på jorden och barn som jag, har inte alla tillgång till rent vatten att dricka.

Det går några år eller ganska många år till. Jag fortsätter låta vattnet rinna i alla kranar i köket, badrummet, toaletten, trädgården mm. När jag själv hade fått mina små telningar, så kändes det än mer hårt i hjärtat att se små barn från olika håll i världen sakna rent vatten att dricka.

Först då började jag på riktigt granska mig själv. Hur använder jag rent vatten och hur mycket rent vatten förbrukar jag egentligen!

Med dessa funderingar kom också min bild av rent vatten att förändras. Skönheten i vattenytan, i vågorna, i fallet mm blev något jag kunde njuta än mer av. Varifrån kommer vattnet som rinner i mina kranar? Vad betyder vatten för min, allt annat levandes, jordens och planetens existens?

Hur jag tänker, hur jag gör och hur jag ser på helheten påverkar vare sig jag vill eller inte. Oavsett vad, så vill jag inte vara omedveten, inte missbrukar eller bruka jordens resurser på ett sätt som skadar!

Jag njuter av att se vattnet rinna ur kranen, alla bubblor, färger och känsla av liv. Det händer att jag inte bara sköljer ur kaffekannan aningslöst gång efter gång. Sköljvattnet häller jag i en vattenkanna för att vattna växter och blommor.

Även om det känns gudagott att duscha, känna mig ren och fräsch, funderar jag över om jag verkligen behöver den här duschen. Kanske jag kan ta en snabbdusch istället för att bara stå där och känna vattnet värma?

”Många bäckar små” är ett uttryck som både bildligt och bokstavligt talar till mig i vardagen och mitt eget ansvar!

Ljusblick / Anneli

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s