Kategorier
Naturreservat

Skogsmunk eller Skogsmulle

Bild av Thomas Kihlberg

När kärleken förkroppsligas i en människa, så omges hen av ljus, värme och vänlighet! Just nu så är det Björn Natthiko Lindeblad, med ett liv som skogsmunk, som jag upplever med känsla av värme och ljus. Även om han valt att gå vidare, hans fysiska kropp orkade inte mer, så kan jag inte känna att han har dött eller gått bort!

Både skogsmunken och skogsmullen lever i skogen. Friluftsfrämjandets Skogsmulle är barnens och djurens vän i skogen. Enligt Gösta Frohms mullesaga kommer skogsmulle till barnen för att leka, sjunga och berätta om naturen. Skogsmulle är en symbol för hänsyn till naturen.

Skogsmunken söker sig till skogen för att leva i avskildhet från ett mer hektiskt samhällsliv. Det är i skogen förutsättningar ges för att söka inre ro, ljus och värme. Björn fick namnet Natthiko, när han blev skogsmunk. Namnet betyder ”Den som växer i visdom”.

En visdom som Björn förmedlade och som har betytt otroligt mycket för mig; Tro inte på allt du tänker!

Björn om:

Sårbarhet: Periodvis har jag haft en ömtålig själ. Känt mer än andra människor. När jag har människor framför mig har jag så mycket att säga. När jag är ensam kommer en ogenerös kritisk röst fram som säger att jag inte duger till någonting. Men det har vänt.

Råd till unga: Tänk själv, tro inte på de vuxna, de bara låtsas ha svaren. Var snäll. Omge dig med människor som ser det vackra hos dig. Tro inte på allt du tänker.

För oss är ljusblick.com vår skogsmulle. Vi söker oss till naturen för att komma nära både naturen och oss själva. Här går det att sänka en både ofrivillig och frivillig gard som håller oss levande i bruset av det moderna samhället och samhällslivet.

När Björn fick frågan, Varför skogsmunk svarade han: – ”Jag tillhör dem som håller om ett träd när livet svajar. Hur kan man inte älska träd? De ger oss syre, renar luften. En ek är ett hem för tusentals andra arter.

Även vi söker oss till träden, till känslan av trygghet, närvaro och styrka! Att få känna sig närvarande i naturen är som att få komma hem. Komma till en famn som ger liv och vårdar livet!

Det är i naturen bland dofterna, tystnaden och i det lilla som tankarna släpper taget. Så många sinnen blir involverade att upplevelsen här och nu tar över.

För Björn blev munklivet en daglig träning i att släppa taget om tanketåg och komma tillbaka till nuet. ”Jag går inte omkring och genererar en tänkt framtid särskilt mycket”. Som buddhistisk munk går livet ut på att leva så att man kan dö väl.

Ingen av oss har livet framför oss, inte ens när vi var unga! Då med alla framtidsplaner så blev det lätt att bli lurad. Båda har vi erfarenhet av att plötsligt genom svår skada eller efter långdragen sjukdom ger kroppen upp.

Då blir det så påtagligt att livet faktiskt levs här och nu, varje sekund, minut och timme. Livet känns och upplevs genom sinnena. Livet kan inte levas i tankarna, planerna och i en tid som kommer sen.

”Tro inte på allt du tänker”

Ljusblick / Anneli

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s