Kategorier
Naturreservat

Boken och Böckerna

Boken som träd är omåttligt skir i sin grönska på våren. Sinnliga grenar virvlar runt som i en balett. Stammen slät, rak och upplyftande. När dagarna blir kortare framåt hösten, så har trädets näringsproduktion och därmed bladen gjort sitt. Bladen avslutar säsongen i en underbart vacker färgpalett för att likt ett mjukt snöfall sakta singla till marken.

I folktro ger boken skydd för olycka och häxeri. En tro baserad på att åskan sällan slår ner i en bok. Bokollon är viktig mat för övervintrande småfåglar och ollonen har även använts rostade som nödkaffe, t.ex. under andra världskriget.

För cirka 4 500 år sedan vandrade boken in i Sverige från Danmark. Det tog hela 1 500 år för trädet att ta sig så upp till södra Dalarna. När människor blev mer etablerade i Bohuslän, organiserade sin försörjning och handel, så kom boken precis som eken att få stryka på foten.

Skogen i Guddehjälm naturreservat är idag Bohusläns allra största område med sammanhängande ädellövskogar. Vackra ek- och bokskogar ramar in områdets vandringsleder där du kan promenera, jogga eller njuta av utsikten över Skidammen med sina näckrosor. De senaste åren har lederna gjorts mer tillgängliga och grill- och fikaplatser har byggts. Kungälvs Kommun har tagit fram en presentationsfilm.

Jag är säkert inte den enda som kan känna att det är lätt att säga en bok flera böcker istället för flera bokar. Ibland kan det kanske också sägas som skämt.

Men om jag förstår det hela, så kan ordet bok (trädslaget) härledas till fornsvenskans bök. Det är kanske någon kvarleva från en tidigare språkform som gör sig hörd, när en bok omvandlads till flera böcker.

Guddehjelsms naturreservat ligger längs med väg 168 mellan Kungälv och Marstrand.

Kärna bokskog, naturreservat

Här i dessa naturreservat har tiden stått stilla. Det har känns som att gå in i sagans värld. Vardagens tunnelseende ersätts med en inneboende förmåga att lyssna och känna in. Livet här får mig att komma mitt hjärta närmare, lusten att vara nära, krypa in i naturens famn.

Det är sådana upplevelser som ljusblick försöker fånga med kamerans lins, berätta om och dela.

Ljusblick.com

Ljusblick/Anneli

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s