Kategorier
Meningen med livet

Att inte tro allt jag tänker

Foto Thomas Kihlberg

”Jag är inte allt jag tänker! Hur jag tänker om det som händer mig, är något av det som kan få mig att må dåligt!”

(Hämtat från intervju av Jenny Störmstedt med Björn Natthiko Lindeblad, Nyhetsmorgon TV4.)

Skogsmunken Björn Natthiko Lindeblad har varit och är en viktig ledsagare för mig. I allt för många år gav jag makt åt mina negativa tankar om mig själv, gav mig själv skulden för att jag inte kände mig älskad och värdefull. Det enda som kunde ge mig någon lindring var att ständigt lyssna efter andras behov, försöka vara någon i deras liv genom att leverera och prestera. Samtidigt kände jag en levnadsglad del av mig själv, nyfikenhet som ständigt pockade på uppmärksamhet, tankar och infallsvinklar på problem som kunde överraska både mig själv och andra. Jag kände glädje i att hjälpas åt, göra tillsammans, lyckas tillsammans, älska och känna förundran tillsammans.

Foto Thomas Kihlberg

Om någon, för bara ett år sedan, hade sagt till mig att om några veckor kommer du att ifrågasätta dina negativa tankar om dig själv, att de inte säger hela sanningen om vem du är, hade jag förmodligen bara känt mig än mer missförstådd och förtvivlad i min kamp att överleva och leva. Så länge jag kan minnas hade jag gjort allt i min makt för att försöka bli av med, tränga bort och förtränga alla dessa negativa tankar.

Än idag kan jag känna in stigen vid dammen, stegen jag tar, björkarna som jag bara älskar, när jag plötsligt förmår känna och se en pratbubbla som ringar in alla negativa tankar och visar bilden av en mörk självbild. Då hade jag lyssnat ett antal dagar på guidade meditationer med Björn. Även om jag hade lyssnat på dem flera gånger tidigare, i olika perioder, hade hans budskap – att inte tro på allt jag tänker – nått mig i djupet av min kropp och själ förrän nu.

Björn har levt som skogsmunk i 17 år och med allt vad detta innebär. Ändå är det just denna insikt – Att inte tro på allt jag tänker – som har blivit den viktigaste.

Det handlar inte om att stänga av negativa tankar, utan att ta ansvar och välja fokus. Jag kan välja att lägga fokus på alla negativa tankar som tar energi och förmörkar livet eller lägga fokus på upplevelser som ger energi, värme och förmår öppna upp ett hjärta, som allt för länge varit hårt tyglat av tankar att inte vara värdig att älska eller älskas, för oändlig och vacker kärlek till både mig själv och andra.

För två år sedan fick Björn Natthiko Lindeblad diagnosen ALS. Han sommarpratade 2020 och släppte i samband med detta boken ” Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som skogsmunk”

Ljusblick Anneli

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s