Kategorier
Naturreservat

Från snapchat till bildens närvaro!

Mjölkekilen, Koön, oktober 2021 Fotograf Thomas Kihlberg

Det finns så många underbara stunder, upplevelser och känslor under livets gång. Många av dessa vill jag hålla kvar, samla och kunna återvända till.

Flera är de foton och kort som har tagits för att föreviga. Ändå känns det som om tiden gått, mycket har förändrats och inte minst jag själv.

Fotoalbummet visade tydligt att ett minne eller en händelse fick tiden att stanna. Tiden hade naggat ett och annat i kanten, Tiden hade utplånat ett minne, fotot ramlat bort eller tagits bort och kvar fanns bara rester av lim. Med tiden hade fotot också samlat damm, konturer blivit mjukare liksom färgernas kontraster.

Även om den nya digitala eran ännu så länge håller familjealbumet fräscht och tiden i schack, mattas upplevelsen sakta men säkert.

Då och då dyker det upp ett foto som ändå väcker hela kroppen till liv, känslorna flödar som om det vore igår. Det handlar inte längre om ett foto eller ett kort utan om en bild, konstnärligt skapande!

Mjölkekilen, Koön oktober 2021 Fotograf Thomas Kihlberg

Med linser, bländare, speglar, exponering, brännvidder, slutare kan kameran användas för personligt skapande av konst som på ett helt annat sätt än fotot, kortet eller bilden.

Det är faktiskt en konst att få till en bild som oberoende av tiden väcker mer djupt liggande känslor till liv. Det handlar då inte om att avbilda eller ta en Snapchat.

Mjölkekilen, Koön oktober 2021 Fotograf Thomas Kihlberg

Att gilla att vara i skog och mark är inte alltid detsamma som en mer djupare upplevelse och förståelse för naturens liv och livsvillkor. Att bära på insikten att naturen inte kan ägas, att människan inte har rätt att ta från naturen på sina egna villkor, väcker djup varsamhet och ödmjukhet inombords.

Våra besök i naturen påverkar oss!

Ljusblick / Anneli / Thomas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s